8 razloga zašto je samostalno kodiranje bolje od gotovih drag and drop stranica

web dizajn
UX dizajn – psihologija iza UX dizajna
6. svibnja 2016.
Google
Google izbacio Digitalnu garažu, platformu namijenjenu hrvatskim poduzetnicima i studentima
9. svibnja 2016.
web dizajn


Ako se koristite bilo kojim društvenim medijem ne možete izbjeći da ne naletite na brojne oglase koji reklamiraju tvrtke koje nude WYSIWYG internet stranice. Ne mislim na software aplikacije poput DreamWeaver-a, nego baš na one koji nude besplatne drag-and-drop stranice iz predefiniranih predložaka.
Mogli bi pomisliti kako je takav sistem odličan jer će vam uštedjeti vrijeme i novac, ali realnost je ipak malo drugačija. U nastavku su navedeni samo neki od razloga zašto je bolje da ipak sami iskodirate sve.

1. Zadržavate 100% kontrolu nad vašom stranicom i gdje će te je pohraniti

Stranice izgrađene na Site Builderima moraju ostati tamo gdje ste ih i napravili. Ne postoji jednostavan način da je premjestite jer je izvorni kod preveden u meta podatke. Mnogi slični pružatelji takvih usluga rade na taj način. To znači, ako želite promjeniti hosta i server, morate ponovno rekonstruirati stranicu i sve njezine funkcionalnosti.

2. Besplatne WYSIWYG stranice u biti nisu besplatne

Što ste u stvari očekivali? Problem je u tome da ako ne želide pružati besplatnu reklamu za tu tvrtku na čijoj ste platformi napravili stranicu ili vam smetaju brojna ograničenja koja su postavljena, morate platiti pozamašan iznos koji je uglavnom puno skuplji od standardnog hostinga a ponekad, kod jednostvanijih stranica, čak i od kompletne cijene izrade stranice.

3. Djelujete beznačajno potencijalnim klijentima

Ako se bavite izradom stranica, zadnje što želite napraviti je promoviranje stranica koje ohrabruju na samostalnu izradu stranica. Praktički time izjavljujete da bi klijenti, angažirajući vas na svom projektu, bacili vrijeme i novac, kada isto mogu napraviti i sami.
Većina klijenata ne zna izraditi internet stranicu, ali mogu steći dojam da znaju. To je potencijalna opasnost jer pokazuje da postoji velik broj loših i neispravnih stranica na mreži. Jako je zanimljivo opažanje kako klijenti uvijek primjete i najmanju grešku na stranici koju napravi dizajner, ali ne primjećuju značajne i veoma velike greške koje naprave sami.

4. Razumiješ vlastiti kod

Ako ste dobri u kodiranju, ispisivanje jednog po jednog reda ne zahtjeva puno više vremena od korištenja gotovih kodova koje je netko drugi napisao. Ako pak niste dobri u kodiranju a prodajete internet stranice, razlislite da li se možda bavite krivim poslom.
Kada koristite tuđi kod, morate uložiti puno vremena u integraciju i prilagodbu tog koda onome što je potrebno vašoj stranici. U nekim slučajevima, možda nećete razumjeti sve što tuđi program radi te vam se mogu desiti neželjeni rezultati. U najgorim slučajevima, može se dogoditi da se događa ono što nikako ne želimo a da toga nismo niti svjesni.
Još jedan očiti problem bi bila greška ili bug u tuđem kodu, na čije ispravljanje i otkrivanje će te izgubiti daleko više vremena nego na ispisivanje vlastitog koda. Isto se odnosi i ako želite promjeniti i prilagoditi neke funkcije i način rada.
Ovo nije sugestija da nikada ne koristiti tuđe materijale, jer postoji puno odličnih stvari. Morate prihvatiti da korištenjem i integracijom gotovih programa u vaš dizajn riskirate komplikacije i greške. Važno je da pametno odaberete.

5. Vlastiti kod je skoro uvijek efikasniji

Te WYSIWYG stranice čine vaš dizajn kompliciranim.Pogledajte izvorni kod bilo koje od tih stranica i primjetit će te da je prepun čudnih meta podataka koji sadrže stotine URL uputstava.Ako je uz to stranica i besplatna, dodat će i sekciju namjenjenu obaveznom oglašavanju.
Toliki broj URL-ova pokazuje veliku ovisnost o vanjskim komponentama. To povećava šanse za tehničke probleme na stranici.Manje je više te morate nastojati što više segmenata držati lokalno, u svom ROOT fajlu, kako bi izbjegli brigu oko mogućih problema.

6. Vaš vlastiti kod je sigurniji

Ovo je poprilično očito. Vaš kod nije u pravilu sigurniji nego kod sa site buildera, možda je čak i gori. Ali site builderi koriste isti kod za sve stranice i time su atraktivna meta. Ekonomski gledano, hakirati kod koji koriste brojne stranice je isplativo, dok je hakirati vaš kod, dakle samo vašu stranicu, poprilično neisplativo.

7. Vaš vlastiti kod je originalan kod

Jeste li ikada primjetili kako neke stranice imaju dosta sličnosti? A sigurno vam se dogodilo da naletite na dvije stranice koje su čak i preslične. U tome je problem kod stranica napravljenih iz gotovog predloška. Ne tvrdim da su predlošci loše riješenje, pogotovo ako ih se ispravno prilagodi i promjeni na način da se dobije unikatan dizajn, ali ljudi su uglavnom lijeni to napraviti. Rezultat takvog pristupa je biti manje kupaca za vas ili za vašeg klijenta, jer u vašoj stranici ne vide ništa originalno i jedinstveno.

8. Pisanje vlastitog koda pomaže vam da se razvijate kao programer

Svi izazovi s kojima se susretnete i koje predvladate tokom izrade internet stranice koja se temelji samo na vašem trudu pomoći će vam da postanete bilji u poslu koji ste izabrali. Sve se svodi na stjecanje iskustva što znači da će te s vremenom postajati sve bolji i efikasniji u kodiranju. S vremenom, moći će te se suočiti sa svakim izazovom puni samopouzdanja.

Eto, to bi bilo osam razloga zašto se ne bi trebali pouzdati isključivo na WYSIWYG stranice, ili uopće na takvu vrstu stranica. Pisanje vlastitog koda je mnogo pouzdanije i donosi vam više zadovoljstva te kako postajete bolji u tome, možda će te shvatiti da je taj način i puno brži jer ne iziskuje dugotrajne procese istraživanja i shvaćanja tuđih predložaka ili WYSIWYG sistema i tuđih izvornih kodova. Također, imate pod kontrolom hosting stranice, vašu domenu i kontrolirate tko ima koristi od vašeg posla.