WordPress vs Joomla vs Drupal – koja je platforma bolja?

DRUŠTVENE MREŽE
Društvene mreže – 6 načina kako ih iskoristiti za svoj posao
20. svibnja 2016.
seo optimizacija
Kako iskoristiti podatke SEO i PPC ključnih riječi za maksimiziranje efekata
8. rujna 2016.
CMSIako WordPress pokreće 23% svih web stranica na internetu, nije jedini open source za samostalno uređivanje sadržaja na tržištu. Postoji još nekoliko odličnih softwarea poput Joomle i Drupala. Sva tri imaju puno sličnosti, no svakako da svaki od njih ima pozitivne i negativne karakteristike. U ovom članku usporedit ćemo WordPress sa Joomlom i sa Drupalom kako bi saznqali koji je najbolji.
Napomena: Usporedba se odnosi na WordPress.ogr a ne na besplatnu hosting platformu WordPress.com. O razlici između nevedenih platformi pročitajte u nekom od narednih članaka.

Što je zajedničko WordPress-u, Joomli i Drupalu?Sve tri najpopularnije CMS platforme slične su u tehnologiji, filozofiji i načinu organizacije zajednice.


oglašavanje

  • WordPress, Joomla i Drupal su besplatni, programi otvorenog koda (open source) sa licencom pod GPL-om.
  • Sva tri su kodirana primarno u PHP programskom jeziku.
  • Sva tri podržavaju MySQL kao sistem za kordiniranje bazama podataka.
  • Sva tri koriste teme i predloške za vizualni prikaz stranice, dodatke, module te proširenja da dodavanje mogućnosti.
  • Kao programi otvorenog koda, projekti su koje pogoni zajednica.

Ali, koliko god imaju sličnosti, toliko su i različiti u mnogim aspektima. Imaju različite politike oko formiranja osnovnog programa, kako rukovati modulima i predlošcima, kako pristupaju sigurnosti itd. Te razlike jako utječu na korisnike i kako ti isti korisnici razvijaju svoje web stranice.
Sad kad smo upoznati sa osnovama, možemo pogledati kakvi su WordPress, Joomla i Drupal u usporedbi jedno s drugim.


Jednostavnost korištenja i složenost na početničkoj razini

Većina ljudi koji stvaraju web stranice nisu programeri, dizajneri ili se ne bave razvojem web stranica. To su većinom prosječni korisnici koji samo žele sebi složiti internet stranicu. Jednostavnost korištenja najvažniji je faktor većini korisnika.


WordPress

Kod WordPress-a, instalacija traje vrlo kratko, stručnjak je može napraviti i za pet minuta, početniku će biti potredno malo više. Većina hosting provajdera omogućava i instalaciju jednim klikom. Ova mogućnost početniku značajno olakšava samo započinjanje izrade stranice.wordpress


Korisnično iskustvo WordPress-a nakon instalacije daleko je bolje nego kod Joomle ili Drupala. Korisnik ima pred sobom jednostavnu, čistu površinu sa izbornicima koji omogućavaju izradu objava, stranica, aktivaciju tema i prilagodbu izgleda.

Joomla

Instalacija Joomle možda se ne čini brza kao instalacija WordPress-a, no ima slične korake. Također, mnogi hosting provajderi pružaju instalaciju u jednom kliku i za Joomlu.izrada internet stranica


Nakon instalacije, korisniku se pojavljuje kontrolni panel koji nije toliko izravan poput WP korisničkog panela. Jednostavno, previše je opcija ponuđeno za početak prilagođavanja stranice. Korisnici Joomle vole reći da je to dokaz da je Joomla moćniji alat nego WP, ali naše je mišljenje da je takvo sučelje pomalo zastrašujuće novim korisnicima.

Drupal

Instalacija Drupala slična je i Joomli i WP-u. Jednostavno preuzmete instalacijski paket i učitate ga u cpanel. Nakon učitavanja pokrenete instalacijsku skriptu i to je to.izrada internet stranica


Drupal nudi i distribucije. To su već spremni Drupal paketi sa modulima i konfiguracijama kojima se kreiraju određene vrste internet stranica.
Korištenje nakon instalacije potpunim početnicima je malo kompliciranije. Korisnicima je teško odgonetnuti kako promijeniti stvari na stranici. Drupal jasno pokazuje kako dodavati sadržaj, ali promjena izgleda i dodavanje dodatnih elemenata nije toliko jasno.

Pobjednik: WordPress

Teme i dodaci

Sve tri popularne CMS platforme posjeduju module i dodatke kao način proširenja mogućnosti i izgleda.


WordPress

WP dozvoljava korisnicima promjenu izgleda stranice temama. Uz instalaciju dolazi nekoliko predinstaliranih tema. U bilo kojem trenutku možete kliknuti gumb “dodaj novu” koji se nalazi u odjeljku Izgled te instalirati besplatne teme sa službene WordPress.org baze podataka.web dizajn


Uz besplatne teme, pronaći će te još jako puno premium WP tema razvijenih od strane trgovina temama poput StudioPress, Themify ili ThemeLab. Ove teme se plaćaju te uz njih dobivate premium podršku.
Prava snaga WP-a leži u dodacima. Postoji više od 38,000 WP dodataka dostupnih u WP bazi za besplatnu instalaciju. Također, možete i kupiti premium dodatke koji dolaze uz opciju premium podrške od strane razvojnog tima.

Joomla

Upravo poput WP-a, Joomla isto ima predloške i proširenja. Postoje vrhunski dodaci koji pružaju mogućnost izvedbe gotovo svega, od stvaranja eCommerce dućana do upravljanja e-mailom.oglašavanje


Unatoč tome, količina predložaka i proširenja nije velika kao kod WP-a. To može potragu za temom ili proširenjem koje vam najviše odgovara učiniti kompliciranim.
Prema defoltu, Joomla nema mogućnost koja bi omogućila korisnicima da traže i instaliraju proširenja ili predloške iz administrativnog sučelja. Postoji proširenje koje dodaje opciju instalacije proširenja, ali za predloške korisnici moraju ručno pretraživati i instalirati ih dodavanjem njihovog URL-a.


Drupal

Drupal ima isti problem sa dostupnošću tema i modula. Korisnici moraju napustiti stranicu, tražiti modul ili temu koja im treba, zatim locirati URL zipane datoteke. Nakon toga napokon mogu unjeti URL u stranicu modula ili tema kako bi ih instalirali.wordpress


Postoje moduli koji omogućuju gotovo sve te se novi redovno pojavljuju. No, njihov ukupan broj neusporedivo je manji prema broju mogućnosti u WP-u.

Pobjednik: WordPress

Opcije korisničke podrške

Dostupnost pomoći i podrške vrlo je važna za korisnike početnike. Uvijek postoje nedoumice i poteškoće kada se isprobava novi program. To nije problem ako postoji opcija pomoći.


WordPress

WP ima ogromnu zajednicu korisnika. Pomoć možete pronaći na službenim korisničkim forumima, u obliku dokumenata, priručnika, codexa, Slack kanala i skoro svakom forumu na internetu koji obrađuje teme web dizajna i razvoja.web design


Postoje stranice poput WPBeginner koje sadrže stotine lekcija, video lekcija, članaka koji pomažu korisnicima početnicima. Postoji mnogo načina kako besplatno pitati pomoć oko WP-a i istu tu pomoć dobiti.
Uz besplatnu pomoć, postoje i opcije premium, plaćene pomoći. Online platforme poput Upwork, Fiverr i Elance, na kojima možete angažirati WP profesionalce diljem svijeta koji će vam u tren oka, uz razumnu cijenu, riješiti problem. Kako je WP jako popularan, pronalaženje profesionalca neće vam predstavljati nikakav problem.

Joomla

Jommla, poput WP-a, ima veliku zajednicu koja je spremna pomoći. Postoji i opsežna dokumentacija na samoj Joomlinoj stranici koja predstavlja vrijedan izvor podataka za početnike. Za napredniju podršku, korisnici se modu pridružiti forumima, mailing listama, chat sobama i slično.internet marketing


Uz podršku od same zajednice korisnika, postoje i dodatni izvori, plaćene obuke i razvojne agencije koje mogu biti od pomoći.
Za razliku od WP-a, pronalaženje jeftine stručne pomoći poprilično je komplicirano. Angažman programera, asistenta ili stručnjaka može koštati daleko više nego za WP.

Drupal

Drupal ima vrlo proaktivnu zajednicu korisnika. Pomoć oko mnogo stvari pronaći će te u zajednici, jednako kao i kod ostale dvije platforme. Također ima opširnu dokumentaciju, forum podrške, mailing liste, korisničke grupe itd. Sve nabrojano predstavlja odlična mjesta za nalaženje riješenja problemu na koji ste naišli.CMS


Drupal se trudi povezati korisnike sa programerima i tvrtkama koje nude profesionalne Drupal usluge.
Pronaći ih možete na Drupal Marketplace.

Pobjednik: WordPress

Sigurnost

Faktor sigurnosti igra važnu ulogu pri odabiru CMS-a za vašu stranicu. Sigurnosne prijetnje postoje za skoro svaku stranicu na internetu.


WordPress

Kako je WP najpopularniji CMS na internetu, stranice baziranje na WP platformi često su meta hakerima. Ali, WP je izgrađen na vrlo sigurnom kodu te na sigurnosne prijetnje odgovara vrlo brzo. WP također posjeduje mehanizam auto nadogradnje koji omogućava stranicama automatsku nadogradnju kada se pojavi novi sigurnosni dodatak.
WP stranice mogu se dodatno osigurati automatskim backupovima, složenijom autentifikacijom i ostalim načinima.
Postoji i ugrađeni mehanizam koji pokazuje dostupne nadogradnje za teme i dodatke. To omogućava programerima da brzo reagiraju u slučaju pojavljivanja nove sigurnosne prijetnje.


WordPress

Joomla je vrlo slična WP-u po pitanju sigurnosti. Aktivno reagiraju pri pojavi bilo kakve nove sigurnosne prijetnje te je vrlo brzo rješavaju. Unatoč tome, održavanje stranice i instalacija nadogradnji ostaje na izbor korisnicima.
Postoje proširenja kojima možete napraviti backup svojoj Joomla stranici. Možete pojačati sigurnost Joomla stranice prateći iste korisne navike kao i kod WP-a.


Drupal

Drupal vrlo ozbiljno prilazi pitanju sigurnosti. Na svojim stranicama objavljuju sigurnosne probleme koje otkrivaju i rješavaju. Rašireno je mišljenje kako je Drupal sigurniji jer se ne čuje tako često da je stranica na toj platformi bila hakirana, no razlog tome je nešto manja popularnost i raširenost nego kod WP-a i Joomle.

Pobjednik: Izjednačeno – sve tri platforme jednako ozbiljno pristupaju pitanju sigurnosti.

ZaključakSve tri platforme, Drupal, Joomla i WordPress, fantastični su CMS-ovi. Drupal i Joomla dolaze s mnogo opširnijim već ugrađenim mogućnostima u usporedbi sa WP-om. Unatoč tome, WP ih pobjeđuje jednostavnošću korištenja, ogromnom globalnom zajednicom, dodacima i temama. Mišljenja smo kako će većina korisnika amatera jednostavnije napraviti stranicu u WP-u nego u Drupalu ili Joomli.

Drupal, Joomla and WordPress are all fantastic content management systems. Drupal and Joomla come with many more built-in features than WordPress. However, WordPress beats them with its ease of use, huge global community, plugins and themes. We feel that most non-developer users would find it much easier to build with WordPress than Joomla or Drupal.

Ukupni pobjednik:WordPress

Nadam se da vam je članak barem malo pomogao pri odluci koju platformu odabrati za početak stvaranja vaše prve samostalne internet stranice. S vremenom, donosit ćemo vam još korisnih informacija i uputa, koje bi vam trebale olakšati snalaženje na CMS platformama.
Ako imate pitanja ili želite s nama odraditi projekt, slobodno se javite a mi ćemo vam rado napraviti besplatnu procjenu i po potrebi, udjeliti vam pokoji savijet!
Lajkajte nas na našoj FB stranici i komentirajte pročitano u nastavku.